Blog

Ik ben weer in Ghana!

''Daar sta ik dan, met mijn blote voeten op Ghanese bodem. Het is inmiddels bijna drie jaar geleden dat ik hier voor het laatst was maar het voelt vertrouwd en fijn om hier te zijn. De warmte, de geuren, de mensen en het landschap waarbij gebouwen en stukjes tropisch regenwoud hand in hand gaan, ja… ik ben weer in Ghana!

Toen Kelly en ik met Stichting Meet Kate begonnen, bijna 6 jaar geleden, hadden we natuurlijk nooit durven dromen dat het zou uitgroeien tot wat het nu is. Als ik nu door ons Children’s Home loop kan ik mijn tranen nauwelijks bedwingen en moet ik mezelf er telkens aan herinneren dat wij dit hebben gebouwd. Wij! Een groepje jonge, enthousiaste mensen uit Nederland. En dat hebben we voor elkaar gekregen dankzij donateurs in Nederland maar vooral dankzij enthousiaste en ambitieuze mensen uit Ghana. Het is nauwelijks te beseffen.
Het mooiste vind ik misschien nog wel dat de visie waarmee we Meet Kate begonnen, nog steeds leeft binnen de stichting en ook wordt nageleefd in onze projecten. Bij veel organisaties in Nederland zagen we ondanks de goede bedoelingen toch vaak twee dingen mis gaan. Ten eerste heerst er vaak een onuitgesproken (misschien zelfs onbewuste) sfeer van ‘wij leren ze wel hoe het moet’. Een overtuiging waar onze haren van overeind gaan staan en die tegen al onze normen en waarden indruist. Het is niet eens zo dat wij in Ghana hebben moeten leren dat Ghanezen tot dezelfde dingen in staat zijn als wij, voor mijn gevoel gaat het verder dan dat. Ik denk dat het nooit in ons is opgekomen om eraan te twijfelen dat ze het kunnen. Het feit dat Ghana minder ver ontwikkeld is dan Nederland ligt niet aan de intelligentie, ambitie of bekwaamheid van het Ghanese volk. Nee, het ligt aan de vaak slechte kwaliteit van het onderwijs, het gebrek aan geld bij zowel de overheid als het volk, corruptie, de nasleep van 100 jaar onderdrukking en uitbuiting door de Europeanen en niet te vergeten het klimaat en het vaak barre land. Vanuit deze overtuiging kwam onze eerste doelstelling: als we wat gaan doen in Ghana moet het op de Ghanese manier, volgens de Ghanese cultuur en visie. Natuurlijk kunnen we van elkaar leren en kunnen we het beste van twee culturen toepassen, maar we geloven dat het alleen duurzaam wordt als het past in de Ghanese manier van leven.

Daarnaast merkten we dat veel organisaties, misschien onbedoeld, een constructie hadden waarbij hun projecten enkel kunnen voortbestaan bij de gratie van donaties uit Nederland. Ook hier hadden we duidelijk een andere visie over. Samenhangend met het bovenstaande punt, zijn wij ervan overtuigd dat Ghanezen prima in staat zijn om projecten, waar ze zelf in geloven en achter staan, draaiende te houden. Het ontbreekt ze vaak alleen aan een startkapitaal om hun dromen werkelijkheid te maken en de eerste paar jaar draaiende te houden. Hierop is ons tweede speerpunt gestoeld: we willen ‘locals’ helpen projecten op te zetten waar zij in geloven en we willen er samen voor zorgen dat ze binnen ongeveer 5 jaar financieel onafhankelijk zijn. Natuurlijk blijven we betrokken en staan we voor ze klaar mocht er een (financieel) noodgeval zijn, maar ons doel is om gezonde, goedlopende projecten (of eigenlijk bedrijven) neerzetten.
Als ik nu hier rondloop, dan ben ik ontzettend trots. Ik zie onze Ghanese werknemers die met veel plezier en enthousiasme voor de kinderen zorgen en ze lesgeven. Ik zie kinderen die spelen, die zich gedragen als één grote familie en die zich ontwikkelen en uitgroeien tot mooie mensen. En ik zie Kelly en Philo, die hier dag-in-dag-uit met veel plezier aan het werk zijn om deze kinderen een betere toekomst te geven, de toekomst die ze verdienen.''

Muriel Koch
Secretaris en mede-oprichter van Stichting Meet Kate

Terug

Auteur: Muriel Koch
20-01-2013 Categorie: General

Bedankt!

Na 10 jaar stopt Meet Kate.

Lees meer