Blog

Wat de risico's ook mogen zijn

Ze bestaan in ieder werkveld: risico’s van het vak. Zeker op het gebied van ontwikkelingssamenwerking worden ze vaak uitgelicht. Zijn verschillende culturen met ieder eigen verwachtingen, gewoontes en wensen wel verenigbaar? En kan er sprake zijn van gelijkwaardige samenwerking wanneer de Westerse partij toch vrijwel altijd prevaleert boven de ander? Absoluut geen overbodige vragen, maar toch houden ze ons niet tegen. Dit is waarom.

Stichting Meet Kate heeft zich vanaf het eerste moment bewust gericht op de mogelijkheden, de potentie en de positiviteit. Niet omdat we onszelf blindstaren op optimisme en daarin de moeilijkheden ontwijken, maar omdat we ervan overtuigd zijn dat dit de enige instelling is waarmee je doelen kunt bereiken.

Nu, ruim drie jaar nadat het kinder(t)huis opende en exact een jaar na de opening van de basisschool, zien we dat het werkt. Succesverhalen zoals Mary, die ondanks haar groeiachterstand en zwakke been al springend en dansend door het leven gaat zoals een 4-jarige dat hoort te doen, en kleine Kate, dat van een meisje dat nauwelijks contact maakte is veranderd in een ontzettend sociaal en vrolijk kind. De omgeving van het Meet Kate kinder(t)huis doet de kinderen goed. De rituelen van samen bidden en zingen, maar ook de taken in het koken en schoonmaken, zorgen voor eenheid. Een familiegevoel waar menig Nederlands gezin nog wat van kan leren.

Discipline is een belangrijk onderdeel van de Ghanese cultuur. Philomena, door de kinderen aangesproken als ‘grandma’, brengt dit de kinderen bij door ze mee te laten helpen in het huishouden en ze ieder hun eigen verantwoordelijkheden te geven. Zo groeien de kinderen op in een omgeving waarin ze hun eigen plek leren kennen: sociaal en met oog voor de ander. Hiervan verschilt het Children’s Home niet van een gemiddelde Ghanese familie.

In een enkeling van de kinderen schuilt potentie van een ander niveau. Zo sprak ik op een avond met de twaalfjarige Eddy. Deze jongen stelt vragen die voor zijn leeftijd uitzonderlijk zijn. In een gesprek met hem passeren onderwerpen als het Nederlandse belastingstelsel, de toekomst van Afrika en zijn voorbeeld Isaac Newton moeiteloos de revue. Zijn toekomstdromen geven ons de drive om door te gaan. Al is het maar om één kind de kans te bieden om zijn droom achterna te gaan en de rest van de wereld te laten zien dat er ook in Ghana heel veel mogelijk is. Juist op plekken als deze is er zoveel te winnen.

Nu de projecten van Stichting Meet Kate volledig worden gerund door Ghanese werknemers en de kippenboerderij inkomsten begint te genereren, komt onze doelstelling van zelfredzaamheid steeds dichterbij. Eens in de twee weken vindt er een vergadering plaats met het Ghanese bestuur, waar oprichter en directeur Kelly de Vries deel van uitmaakt. Vanzelfsprekend gaan deze besprekingen, zoals in ieder andere organisatie het geval is, gepaard met meningsverschillen en miscommunicatie. Deze zaterdagmiddagen worden echter niet afgesloten voordat er compromissen gevonden zijn en iedereen met zin en energie de nieuwe week tegemoet gaat.

Als ik één ding ervaren heb hier in Ghana, dan is het de liefde voor ons vak. Wat de risico’s ook mogen zijn.

 

Myrthe Oostenbach

Voorzitter Stichting Meet Kate NL

Terug

Auteur: Myrthe Oostenbach
30-01-2014 Categorie: General

Bedankt!

Na 10 jaar stopt Meet Kate.

Lees meer