ScholarshipprogrammaMeet Kate is going to school

Onderwijs is de gemeenschappelijke factor binnen veel Meet Kate projecten. Zo ook in het ‘Meet Kate is going to school’-project. Dit initiatief biedt een schoolbeurs aan middelbare scholieren die hun scholing niet kunnen voortzetten vanwege financiële problemen.

Hoe zit het Ghanese onderwijssysteem in elkaar? Net als in Nederland, geldt in Ghana een leerplicht, waarbij de overheid in Ghana alles betaald tot en met Junior Secondary School (in Nederland de onderbouw van de middelbare school). Vanaf Senior Secondary School (de bovenbouw van de middelbare school) moeten de ouders echter alles zelf betalen. Uit statistieken van Unicef en uit ons eigen onderzoek blijkt dat de meeste kinderen (97% Unicef, 2009) inderdaad naar de basisschool en naar de onderbouw van de middelbare school gaan, maar dat dit aantal drastisch daalt zodra ze naar de bovenbouw zouden moeten gaan (47% van de jongens en 43% van de meisjes). Om deze reden concentreren wij ons op de kinderen die van Junior naar Senior Secondary School gaan. Want juist deze laatste jaren van de opleiding zijn vaak beslissend voor het verloop van de loopbaan van de jongeren.

Samen met het verantwoordelijke overheidsorgaan in Agona en Gomoa District heeft Meet Kate aan de hand van slagingspercentages, kosten en begeleiding, vier geschikte scholen geselecteerd voor deelname aan dit project. Wanneer er scholieren zijn die zich aanmelden, maar niet voldoende geld blijken te hebben, krijgen ze de mogelijkheid om zich in te schrijven bij ons scholarship-programma. Aan de hand van een motivatiebrief en gesprek, waar ook de ouders bij betrokken worden, worden de meest behoeftige scholieren gekozen. Studenten die deelnemen aan ons programma, krijgen een persoonlijke mentor aangewezen die in dienst is van Stichting Meet Kate. Hij is de spil in het begeleidingsproces, en heeft als doel de leerling te stimuleren, motiveren en potentiële problemen vroegtijdig uit de weg te helpen.

Ontmoet de studenten

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Achievers United en Rabobank Share4More

Bedankt!

Na 10 jaar stopt Meet Kate.

Lees meer